Vooruitkijken, bewegen, flexibel blijven. Kortom: bereid zijn om te veranderen. Dat is een van de belangrijkste zaken waar je als bedrijf mee bezig moet zijn. Zeker tegenwoordig is dat onmisbaar, als je relevant wil blijven voor je klanten. Je bedrijf laten groeien door verandermanagement is een van de kernstrategieën van elke succesvolle ondernemer. Maar hoe voer je veranderingen op de juiste manier door? Niet alle medewerkers zitten te springen op het moment dat er een ingrijpende verandering wordt doorgevoerd. En bovendien dragen veranderingen niet alleen kansen, maar ook risico’s in zich. Hier lees je vijf essentiële onderdelen van een verandertraject in organisaties.
1. Visie
Verandering? Zonder visie kom je nergens. Het belangrijkste punt in het veranderen is dan ook het vaststellen van een doel. Wat is een succes? Wanneer spreken van een goed resultaat? Wat hebben we met de verandering voor ogen?
2. Fasering
Mensen meekrijgen in een verandertraject gaat niet in één keer. Dat gaat altijd in kleine stapjes, en zelden in een rechte lijn van A naar B. Een heldere fasering en structuur aanbrengen in het verandertraject zorgt ervoor dat iedereen betrokken blijft, en maakt de verandering ook concreet en meetbaar voor iedereen.
3. Betrekken van medewerkers
Wie deelneemt aan een cursus verandermanagement consultancy krijgt dit zéker als tip te horen: betrek alle werknemers zo direct mogelijk bij het verandertraject. Zonder jouw trouwe medewerkers kom je namelijk nergens. Vergeet niet dat veranderingen, hoe positief ze ook worden ingestoken, snel kunnen leiden tot frustratie en zelfs tegenwerking, als niet iedereen in de organisatie het doel helder voor ogen heeft.
4. Ondersteunen en faciliteren
Veranderingen worden over het algemeen top down doorgevoerd. Daarbij is het uitermate belangrijk dat leidinggevenden goed worden ondersteund, en dat zij aanspraak kunnen maken op alle zaken die ze nodig hebben. Motiveer je de leidinggevenden om de veranderingen goed op te pakken en door te voeren, en dan krijg je meteen ook je medewerkers mee. Het is de sleutel naar succes!
5. Maak de verandering minder complex
Een van de grootste problemen bij iedere verandering is complexiteit. Hier loopt menig project op vast: simpelweg het begrijpen van de verandering, de achterliggende noodzaak, en het nut ervan. Hoe minder complex en hoe concreter je de verandering kunt maken, hoe meer kans op succes je uiteindelijk zult hebben.
Pak verandertrajecten goed aan
Het is duidelijk, een verandertraject heeft heel wat voeten in de aarde. Maar volg je bovenstaande tips, dan wordt het doorvoeren van zelfs het meest ingrijpende veranderproces een succes.